Beter spellen met Spellet en WOEF Online

 

Uit onderzoek is gebleken dat leren spellen van onveranderlijke woorden goed mogelijk is zonder daarbij spellingregels te gebruiken. Sterker nog: het gebruik van spellingregels lijkt eigenlijk niet of nauwelijks effect op te leveren. Dat geldt ook voor leerlingen met (ernstige) spellingproblemen en dyslexie.

Bij Quadraat werken we sinds 1999 met leerlingen die veel last hebben van spellingproblemen. We kwamen er al snel achter dat het steeds maar blijven oefenen van de spellingregels onvoldoende resultaat oplevert. De leerlingen gebruikten de spellingregels wel in de spellingoefeningen over die bepaalde regel, maar niet in andere spellingoefeningen en helemaal niet in hun eigen schrijfproducten. Spellet is een werkwijze waarmee de spellingvaardigheden van zwakke spellers verbeterd worden zonder gebruik te maken van regels. Wil je meer weten over Spellet? (Lees meer)

WOEF Online is een digitaal programma voor leerlingen met dyslexie en voor alle andere leerlingen die spelling (in het Nederlands of in een moderne vreemde taal) lastig vinden. WOEF Online laat de te oefenen woorden zien, spreekt ze uit en voorkomt het maken van fouten doordat verkeerd getypte letters niet worden getoond, terwijl de leerling ook gewaarschuwd wordt met een geluidssignaal. Dit is een vorm van directe feedback die het inprenten van de eigen fouten voorkomt.

β€œWOEF Online biedt effectieve ondersteuning voor de zwakste 15% spellers. Binnen onze praktijk gebruiken we het programma voor begeleiding op ondersteuningsniveau 3 en 4.”

β€” Ilse Kipp, schoolpsycholoog

Waarom WOEF?

Als je aan leerkrachten, remedial teachers of intern begeleiders vraagt wat volgens hen de oorzaak is van tegenvallende spellingresultaten, zeggen ze bijna allemaal dat de leerlingen de spellingregels niet kennen of niet goed toepassen. Bij de hulp en begeleiding wordt vooral ingezet op het steeds maar weer aanbieden en oefenen van de spellingregels. Dat is echter geen effectieve aanpak.

Wetenschappers zien een tekort aan spellingbewustzijn veel eerder als oorzaak voor tegenvallende spellingresultaten. Voor zwakke spellers is het besteden van aandacht aan regels niet efficiΓ«nt, behalve als het gaat om werkwoordspelling.

Spellingbewustzijn is het vermogen om te reflecteren over de eigen spelling, spellingvaardigheid en spellingprocessen.

Het onthouden en gebruiken van spellingregels is een grote belasting voor het werkgeheugen. Tijdens het schrijven van tekst is het werkgeheugen nodig voor de inhoud van de tekst en de formulering van de zinnen. Er blijft dan dus maar weinig ruimte over voor het gebruik van de spellingregels. Dit betekent dat het uitleggen en oefenen van spellingregels wel tijd en moeite kost, maar niet noodzakelijk leidt tot betere spellingprestaties. Deze tijd en moeite zouden beter besteed kunnen worden aan het oefenen van de spelling zelf op woord-, zins- en tekstniveau. Dat leidt tot betere spellingresultaten en tot een betere transfer naar (spontaan) geschreven werk.

 

Kenmerken

 
  • Bij WOEF Online worden de woorden multisensorieel aangeboden (de leerling ziet een woord, het woord wordt uitgesproken door de computer en vervolgens door de leerling zelf en daarna typt de leerling het woord).

  • De leerling krijgt directe feedback op de juiste schrijfwijze; hierdoor wordt het spellingbewustzijn gestimuleerd.

  • Het maken van fouten is onmogelijk, zodat er geen leereffect kan ontstaan m.b.t. foute spellingen. Zodra een leerling een foutieve letter typt, ziet hij deze letter niet verschijnen. Foutieve spellingen worden wel geregistreerd in het systeem (in verband met de benodigde herhaling), maar worden niet getoond aan de leerling.

  • Bij WOEF Online is er veel aandacht voor het automatiseren van de spelling. Bij kinderen met spellingproblemen beklijft spellingkennis vaak niet. Daarom is het noodzakelijk dat deze kinderen frequent en gespreid oefenen.

Dit alles maakt WOEF Online uitstekend geschikt voor het oefenen van de spelling op woordniveau.

Probeer WOEF Online 14 dagen gratis en zie wat het voor jou kan doen.

Na de trial-periode bepaal je zelf of je een jaarlicentie wilt aanschaffen.